Dinsdag 2 oktober 1951, 60 jaar geleden, was een bijzonder moment voor een aantal Nederlanders. Het allereerste televisieprogramma werd uitgezonden. Dat ging destijds vanuit een tot studio omgebouwde kerk in Bussum. De allereerste omroepster was Jeanne Roos. Daarna volgden Mies Bouwman, Willem Duys, Sonja Barend, Jos Brink, Paul de Leeuw en Linda de Mol. Allemaal bekende Nederlanders geworden door op televisie te komen.

Inmiddels, zestig jaar verder, hebben we de keuze uit een enorm aanbod televisiezenders en digitale kanalen. Van één korte uitzending per dag (op een klein zwart-wit-toestel), naar zenders die 24/7 programma’s uitzenden die wij met vele anderen tegelijk bekijken op ultradunne schermen. We zitten urenlang achter de televisie, al zijn die uren in de afgelopen zestig decennia wel afgenomen in tijd.

Tijdens mijn minor ‘Editorial Media Design’ aan Hogeschool Utrecht heb ik samen met Robbie Kammeijer en Fabian Buijing gewerkt aan een grote infographic over een recent nieuwsitem, in opdracht van De Argumentenfabriek.

Meer informatie over infographics, vormgegeven door Amber DSGN? Kijk op mijn Infographics pagina.